Thailänsk Alaskan med grönsaker
2011-01-25 20:09:18 / Recept
Uppdaterar bloggen med en rätt jag lagade i gårkväll, men hade ingen dator tillgänglig :)
Det var framförallt en rensning av vad jag hade i frysen sådär dagen innan löning hehe.
Ingridienser;
Alaska Pollock. Frysta fileér, 4 st.
Thai Wok grönsaker.
Oliv olja. ca 2msk.
Sweet Chili sås, ginger. ca 1msk.
Vitpeppar.
Citronsaft. ca 1tsk.
Soja, svamp. ca 2tsk.
Thailändsk fisksås. 4-5 droppar.
Lime blad. 1 kryddmått.

Tillaga:
Börja med att ta fram fisken ur frysen :)
Jag gör sedan marinaden, och låter fisken tina i den! Ger bra smak...
Blanda ihop Olja, sweet ginger sås, fisksåsen, citron och sojan. Krydda sedan med en nypa vitpeppar.
Lägg ner fisken i en fryspåse och häll i marinaden.
Har du tid att vänta 3-4 timmar, låt den ligga och tina i rumstemp.
Har du lite stressigt, lägg fisken och påsen i ljummet vatten så är den "redo" på en 15-20 minuter.
Nu är det bara att börja!
Jag brukar steka upp grönisarna först, då jag tycker de blir bättre om de får sitta och "vänta" lite innan man serverar... tar upp lite smak, svalnar lite och får lite krispighet. Stek dem i lite olja tills de känns redo, 10 min ca.
Lägg dem i en skål med lock, och sen steker du på Fisken i samma panna, då får den en frisk smak från de vätskor som grönisarna lämnat efter sig!
Fisken stekes ca 3-4 minuter per sida. Den kommer få en brunaktig färg, ungefär som på bilden nedan.
När du flippat över fisken och börjar andra sidans stekning, så putta över en liten nypa Lime-blad över fisken.
Det gör den riktigt vacken, och friskare i smaken! (Du kan med fördel även blanda in lite oregano, för en liten kick i smaken).
Serveringsförslag;
Jag serverade som den var, en filé och en dutt grönisar... sen valde jag att ha lite sås i en separat skål, för att det skull se lite flott ut :) Såsen var Sweet ginger såsen jag hade i marinaden, och den funkade kanonbra till!
Har du tid/lust så är ju en remouladsås underbar till denna rätt också!

Summering;
Pris; Ganska billig, ca 15kr per portion
Svårighetsgrad; Jättelätt! Fisken är tacksam att tillaga och nästan omöjlig att "sabba" :)
Smak; Frisk, fräsh smak på fisken och likaså på grönisarna. Inte så kryddig rätt, så såsens "kick" är välkommen.
Rött vin rekomenderas, alternativt en beskare måltidsdryck.
Det var framförallt en rensning av vad jag hade i frysen sådär dagen innan löning hehe.
Ingridienser;
Alaska Pollock. Frysta fileér, 4 st.
Thai Wok grönsaker.
Oliv olja. ca 2msk.
Sweet Chili sås, ginger. ca 1msk.
Vitpeppar.
Citronsaft. ca 1tsk.
Soja, svamp. ca 2tsk.
Thailändsk fisksås. 4-5 droppar.
Lime blad. 1 kryddmått.

Tillaga:
Börja med att ta fram fisken ur frysen :)
Jag gör sedan marinaden, och låter fisken tina i den! Ger bra smak...
Blanda ihop Olja, sweet ginger sås, fisksåsen, citron och sojan. Krydda sedan med en nypa vitpeppar.
Lägg ner fisken i en fryspåse och häll i marinaden.
Har du tid att vänta 3-4 timmar, låt den ligga och tina i rumstemp.
Har du lite stressigt, lägg fisken och påsen i ljummet vatten så är den "redo" på en 15-20 minuter.
Nu är det bara att börja!
Jag brukar steka upp grönisarna först, då jag tycker de blir bättre om de får sitta och "vänta" lite innan man serverar... tar upp lite smak, svalnar lite och får lite krispighet. Stek dem i lite olja tills de känns redo, 10 min ca.
Lägg dem i en skål med lock, och sen steker du på Fisken i samma panna, då får den en frisk smak från de vätskor som grönisarna lämnat efter sig!
Fisken stekes ca 3-4 minuter per sida. Den kommer få en brunaktig färg, ungefär som på bilden nedan.
När du flippat över fisken och börjar andra sidans stekning, så putta över en liten nypa Lime-blad över fisken.
Det gör den riktigt vacken, och friskare i smaken! (Du kan med fördel även blanda in lite oregano, för en liten kick i smaken).
Serveringsförslag;
Jag serverade som den var, en filé och en dutt grönisar... sen valde jag att ha lite sås i en separat skål, för att det skull se lite flott ut :) Såsen var Sweet ginger såsen jag hade i marinaden, och den funkade kanonbra till!
Har du tid/lust så är ju en remouladsås underbar till denna rätt också!

Summering;
Pris; Ganska billig, ca 15kr per portion
Svårighetsgrad; Jättelätt! Fisken är tacksam att tillaga och nästan omöjlig att "sabba" :)
Smak; Frisk, fräsh smak på fisken och likaså på grönisarna. Inte så kryddig rätt, så såsens "kick" är välkommen.
Rött vin rekomenderas, alternativt en beskare måltidsdryck.
Förslag
2011-01-20 14:29:20 / Recept
Halloj!
Nu är bloggen väldigt ny, och jag kan inte skryta med att ha lika många läsare som t.ex Kissie eller BlondinBävern, men jag tänkte ändå be mina läsare om hjälp :)
Jag skulle gärna vilja veta om det är något speiciellt ni önskar att jag skrev om!
T.ex. om det är något speciell råvara ni vill att jag nyttjar, någon kombination på en annan rätt, eller kanske bara lite allmänt om något inom mat.
Jag har självklart massor med ideér själv, men det blir roligare om jag kan involvera folk som läser bloggen också!
Är det t.ex. något speciellt tilfälle ni behöver en rätt till?
Ni ska bjuda på date-middag, och daten i fråga är vegan?
Ni ska bjuda hem massor med folk och har en tight budjet, men vill ändå "fejka" lite lyx?
Du råkade ärva en spenatodling av en gammal okänd släkting, och önskar att jag lade till mer spenat-tips i mina recept..
Tja, vad som helst :)
Kom med förslag och ideér så blir jag överlycklig :D

Nu är bloggen väldigt ny, och jag kan inte skryta med att ha lika många läsare som t.ex Kissie eller BlondinBävern, men jag tänkte ändå be mina läsare om hjälp :)
Jag skulle gärna vilja veta om det är något speiciellt ni önskar att jag skrev om!
T.ex. om det är något speciell råvara ni vill att jag nyttjar, någon kombination på en annan rätt, eller kanske bara lite allmänt om något inom mat.
Jag har självklart massor med ideér själv, men det blir roligare om jag kan involvera folk som läser bloggen också!
Är det t.ex. något speciellt tilfälle ni behöver en rätt till?
Ni ska bjuda på date-middag, och daten i fråga är vegan?
Ni ska bjuda hem massor med folk och har en tight budjet, men vill ändå "fejka" lite lyx?
Du råkade ärva en spenatodling av en gammal okänd släkting, och önskar att jag lade till mer spenat-tips i mina recept..
Tja, vad som helst :)
Kom med förslag och ideér så blir jag överlycklig :D

Thai inspirerad kyckling med glasnudlar
2011-01-18 12:06:23 / Recept
Helloo!
Har varit lite dålig på att skriva, haft massa annat för mig som tagit tid.
Tänkte skriva om det jag lagade igår kväll nu, en hoppajox-gryta med kyckling som jag tillagat med thai-influenser.
Jag kommer lägga upp en bild på mitt resultat senare, då jag glömde minneskortet till kameran hemma hehe.
Detta recept är influerat av Santa Marias sortiment, jag älskar deras kryddor och såser :)
Receptet är för 4 personer.
Ingridienser;
Kyclingfilé Jag tog 5 st normalstora filéer.
Olivolja
Kokosmjölk. en konservburk, jag körde Icas egna, den tycker jag är kanon!
Soja. behövs bara en matsked
Minimajs. 5-6 stycken.
Sötsur sås. 2 matskedar. Santa Marias Sweet Chili Ginger valde jag.
Glasnudlar. En förpackning för 4 personer, Santa Marias tycker jag bäst om, finns överallt!
Kryddor. Jag använde Santa Marias Veggir Wok Spicemix, underbar i detta recept.
Kycklingfond. ca 2 matskedar
Mozarella ost. Bara en liten bit behövs.
Salt
Vitpeppar
Lingonsylt. Gärna rårörda lingon!



Tillaga;
Börja med att göra i ordning "grytbasen".
Öppna upp konservburken med Kokosmjölk, det är steg 1.
Se till så att den är rinnig... nästan alltid så är det ett tjockt lager längst upp, och nästan vatten i botten, så den behövs skakar rejält! Dock så brukar den ändå vara "knas", så jag brukar hiva ner allt i en förslutningsbar låda (t.ex. matlåda) och skaka allt där... perfekt att blanda resten i också!
När du skakat kokosmjölken så att den inte är klumpig, häll ner; Kycklingfond, soja, och sötsur sås.
Rör om grytbasen, och krydda med ett par nypor vitpeppar.
Skär/Klipp kycklingen i lagom stora bitar, en file blir ca 5-6 bitar.
Stek kycklingen i en ljup stekpanna/trotörpanna i lite olivolja, och fräs sedan på Thai-Kryddorna.
Börja ungefär nu att koka upp vatten för nudlarna.
När kycklingen har fått bli "lagom" stekt, altså inte är rosa på insidan (Testa sticka kniven i en bit och kika) så är det dags för såsbasen. Ös på den, och sänk värmen på spisen så den bara ska stå och sjuda.
I detta skede slänger du också i minimajsen så den får koka lite lätt med grytan.
Grytan kan stå från 5-6 minuter ända upp till en kvart, det ger den bara mer smak så nu ska du göra i ordning nudlarna.
De ska INTE koka!!!!
Koka upp vattnet med en nypa salt, sen när det kokar så tar du kastrullen av plattan, och lägger i nudlarna.
Låt de ligga där i 3-4 minuter under lock, sedan rinner du av dem i durkslag, och sköler dem med kallt vatten.
Nudlarna ska vara kalla när de serveras!
Serveringsförslag:
Jag la upp nudlarna som de var, och östa upp grytan vid sidanom... dock så la jag lite sky över nudlarna för att de dem en färgklick, men låt lite av nudlarna synas. De är ganska vackra och ser spännande (lite läskiga) ut hehe.
Servera med en klick lingonsylt, och lite Mozarella ost, så har du en kanongod rätt.
Den kan dock se lite tråkig ut, och typ bara mörka färger, så du får gärla lägga till någon salladsplätt för färgens skull. Jag hade dock glömt att köpa sallad, så min såg lite trist ut ;)

Summering;
Pris; Ganska medel, ca 40kr per portion
Svårighetsgrad; Inte speciellt svår, tar lite tid att preppa, och att få till kokosmjölken bara :D
Smak; Grymt god, ganska neutral smak. Funkar jättebra med Öl som dryck till! Alternativ en "mörkare" lite beskare måltidsdryck.
Har varit lite dålig på att skriva, haft massa annat för mig som tagit tid.
Tänkte skriva om det jag lagade igår kväll nu, en hoppajox-gryta med kyckling som jag tillagat med thai-influenser.
Jag kommer lägga upp en bild på mitt resultat senare, då jag glömde minneskortet till kameran hemma hehe.
Detta recept är influerat av Santa Marias sortiment, jag älskar deras kryddor och såser :)
Receptet är för 4 personer.
Ingridienser;
Kyclingfilé Jag tog 5 st normalstora filéer.
Olivolja
Kokosmjölk. en konservburk, jag körde Icas egna, den tycker jag är kanon!
Soja. behövs bara en matsked
Minimajs. 5-6 stycken.
Sötsur sås. 2 matskedar. Santa Marias Sweet Chili Ginger valde jag.
Glasnudlar. En förpackning för 4 personer, Santa Marias tycker jag bäst om, finns överallt!
Kryddor. Jag använde Santa Marias Veggir Wok Spicemix, underbar i detta recept.
Kycklingfond. ca 2 matskedar
Mozarella ost. Bara en liten bit behövs.
Salt
Vitpeppar
Lingonsylt. Gärna rårörda lingon!



Tillaga;
Börja med att göra i ordning "grytbasen".
Öppna upp konservburken med Kokosmjölk, det är steg 1.
Se till så att den är rinnig... nästan alltid så är det ett tjockt lager längst upp, och nästan vatten i botten, så den behövs skakar rejält! Dock så brukar den ändå vara "knas", så jag brukar hiva ner allt i en förslutningsbar låda (t.ex. matlåda) och skaka allt där... perfekt att blanda resten i också!
När du skakat kokosmjölken så att den inte är klumpig, häll ner; Kycklingfond, soja, och sötsur sås.
Rör om grytbasen, och krydda med ett par nypor vitpeppar.
Skär/Klipp kycklingen i lagom stora bitar, en file blir ca 5-6 bitar.
Stek kycklingen i en ljup stekpanna/trotörpanna i lite olivolja, och fräs sedan på Thai-Kryddorna.
Börja ungefär nu att koka upp vatten för nudlarna.
När kycklingen har fått bli "lagom" stekt, altså inte är rosa på insidan (Testa sticka kniven i en bit och kika) så är det dags för såsbasen. Ös på den, och sänk värmen på spisen så den bara ska stå och sjuda.
I detta skede slänger du också i minimajsen så den får koka lite lätt med grytan.
Grytan kan stå från 5-6 minuter ända upp till en kvart, det ger den bara mer smak så nu ska du göra i ordning nudlarna.
De ska INTE koka!!!!
Koka upp vattnet med en nypa salt, sen när det kokar så tar du kastrullen av plattan, och lägger i nudlarna.
Låt de ligga där i 3-4 minuter under lock, sedan rinner du av dem i durkslag, och sköler dem med kallt vatten.
Nudlarna ska vara kalla när de serveras!
Serveringsförslag:
Jag la upp nudlarna som de var, och östa upp grytan vid sidanom... dock så la jag lite sky över nudlarna för att de dem en färgklick, men låt lite av nudlarna synas. De är ganska vackra och ser spännande (lite läskiga) ut hehe.
Servera med en klick lingonsylt, och lite Mozarella ost, så har du en kanongod rätt.
Den kan dock se lite tråkig ut, och typ bara mörka färger, så du får gärla lägga till någon salladsplätt för färgens skull. Jag hade dock glömt att köpa sallad, så min såg lite trist ut ;)

Summering;
Pris; Ganska medel, ca 40kr per portion
Svårighetsgrad; Inte speciellt svår, tar lite tid att preppa, och att få till kokosmjölken bara :D
Smak; Grymt god, ganska neutral smak. Funkar jättebra med Öl som dryck till! Alternativ en "mörkare" lite beskare måltidsdryck.
Dagens Tips; Shiitake Svamp!
2011-01-14 11:56:12 / Recept
Tjena Människor!
Idag har jag inget recept att bjuda på, kanske senare ikväll...
Tänkte dock skriva lite om en av mina favorit ingridienser, nämligen Shiitake svamp!

Denna svamp kommer från Asien, och är den som är mest odlad i hela världen.
Den är dock relativt "ny" i det svenska köket eftersom vi har turen att ha en massa egen god svamp.
Dock så har jag börjar mer och mer att experiementera med Shiitake svamp, och insett att det är en helt fantastisk matsvamp, som kan höja nästan alla rätter!
Jag har lagat t.ex. Shiitakefyllt kycklingfilé, rotfruktsgratäng med Shiitake svamp, vanlig omelett med shiitake m.m. Har t.o.m. varit så vågad att jag använt mycket finhackad shiitake till att höja en marinad till kött :D
Smaken i sig är ganska stark, jag tycker det är en blandning mellan trattkantareller och Karl Johan svamp.
Svampen lämnar nästan ingen eftersmak, så den går med fördel att använda med många andra smaker utan att man behöver oroa sig att den tar över för mycket.
När jag tillagar svampen så brukar jag alltid ta bort skaftet. Vissa tycker att det är galet, men jag tycker att den kan vara lite besk och ta bort smak från hatten som är mildare, men det är en smaksak.
Jag brukar också nästan ALLTID smörsteka Shiitake svamp innan jag kombinerar den med annan mat.
Jag tycker att det lyfter fram smaken väldigt mycket.
Har testat steka den lätt i Olja, men den blev så simmig och "tråkig" i konsistencen att jag inte kan rekomendera det.
Har även testat att lätt sjuda upp svampen i kokos-mjölk, och sedan använt den i andra recept, och det blev också riktigt lyckat! Då är det dock bra om man hackar/skär den i mindre bitar, så att det exponerade köttet får i sig mycket smak av kokosmjölken. Steker du svampen så trycks smör-smaken in ändå :)
Slutsats;
Är du ute efter något som kan piffa upp ett gammalt recept, göra pytt i pannan mindre tråkig, eller ska du bjuda någon speciell på middag och vill kunna säga något fränt som "Jag har också använt en klassisk japansk ingridiens, shiitake svamp" så kör hårt! Den är lätt att hantera, mycket god, och faktiskt rätt billig!
Ett sista tips.
När du ska köpa svampen så ska du kika lite på VILKA du stoppar i påsen.
Shiitake smakar nämligen olika beroende på hur "mogna" de är.
Titta under svampen, och så ser du om hatten är krusad innåt, ungefär som ett paraply som fäller in sig.
Är det så, så är svampen lite för mogen, och den tar då åt sig andra smaker sämre. Detta kan resultera i lite simmig torr svamp, med lite extra beska. Dock till soppor, eller om du ska torka den, så är dessa bäst!
Men inte för att steka!

Ser den däremot plattare ut underifrån, är den inte lika mogen.
Denna svamp ger en lite syrligare mustigare smak, och är perfekt för att steka, då den suger åt sig smaker som en... svamp? :)

Idag har jag inget recept att bjuda på, kanske senare ikväll...
Tänkte dock skriva lite om en av mina favorit ingridienser, nämligen Shiitake svamp!

Denna svamp kommer från Asien, och är den som är mest odlad i hela världen.
Den är dock relativt "ny" i det svenska köket eftersom vi har turen att ha en massa egen god svamp.
Dock så har jag börjar mer och mer att experiementera med Shiitake svamp, och insett att det är en helt fantastisk matsvamp, som kan höja nästan alla rätter!
Jag har lagat t.ex. Shiitakefyllt kycklingfilé, rotfruktsgratäng med Shiitake svamp, vanlig omelett med shiitake m.m. Har t.o.m. varit så vågad att jag använt mycket finhackad shiitake till att höja en marinad till kött :D
Smaken i sig är ganska stark, jag tycker det är en blandning mellan trattkantareller och Karl Johan svamp.
Svampen lämnar nästan ingen eftersmak, så den går med fördel att använda med många andra smaker utan att man behöver oroa sig att den tar över för mycket.
När jag tillagar svampen så brukar jag alltid ta bort skaftet. Vissa tycker att det är galet, men jag tycker att den kan vara lite besk och ta bort smak från hatten som är mildare, men det är en smaksak.
Jag brukar också nästan ALLTID smörsteka Shiitake svamp innan jag kombinerar den med annan mat.
Jag tycker att det lyfter fram smaken väldigt mycket.
Har testat steka den lätt i Olja, men den blev så simmig och "tråkig" i konsistencen att jag inte kan rekomendera det.
Har även testat att lätt sjuda upp svampen i kokos-mjölk, och sedan använt den i andra recept, och det blev också riktigt lyckat! Då är det dock bra om man hackar/skär den i mindre bitar, så att det exponerade köttet får i sig mycket smak av kokosmjölken. Steker du svampen så trycks smör-smaken in ändå :)
Slutsats;
Är du ute efter något som kan piffa upp ett gammalt recept, göra pytt i pannan mindre tråkig, eller ska du bjuda någon speciell på middag och vill kunna säga något fränt som "Jag har också använt en klassisk japansk ingridiens, shiitake svamp" så kör hårt! Den är lätt att hantera, mycket god, och faktiskt rätt billig!
Ett sista tips.
När du ska köpa svampen så ska du kika lite på VILKA du stoppar i påsen.
Shiitake smakar nämligen olika beroende på hur "mogna" de är.
Titta under svampen, och så ser du om hatten är krusad innåt, ungefär som ett paraply som fäller in sig.
Är det så, så är svampen lite för mogen, och den tar då åt sig andra smaker sämre. Detta kan resultera i lite simmig torr svamp, med lite extra beska. Dock till soppor, eller om du ska torka den, så är dessa bäst!
Men inte för att steka!

Ser den däremot plattare ut underifrån, är den inte lika mogen.
Denna svamp ger en lite syrligare mustigare smak, och är perfekt för att steka, då den suger åt sig smaker som en... svamp? :)

Smördegsknytten med lammskav
2011-01-13 08:54:14 / Medelkostnad
Dags för recept nr 2.
Lagades i förrgårkväll, men har legat sjuk så jag blogg-strejkade :)
Knyttena jag lagat var absolut inte svåra, men riktigt kul att laga och lätt att variera själv också..
Tar väll ca 30 min att tillaga, och kan med fördel göras i större satser så att det räcker till matlådor!
Receptet är för 8 st knytten, ungefär 4 portioner.

Ingridienser;
Smördeg (INTE MÖRDEG, STOR SKILLNAD). Jag köpte 2 st rullar, ca 4 knytten per rulle.
Skav, ca 250g. Jag valde lamm, men du kan självklart byta mot annan skav.
Philadelphia ost. Jag körde med gräslök, men nautral eller med annan smak finns att byta mot.
Champinioner - Använde bara en stor.
Ägg 1st
Ruccola sallad
Cumberland sås (Fuskade och köpte färdig, då den är lite dryg att laga själv hehe).
Tillaga:
Börja med spisen, 200grader varm.
Bryn upp skaven. Du behöver inte steka den färdig, utan det räcker att den inte är rå längre, utan har fått lite färg. Stek gärna INTE skaven i margarin eftersom smördegen blir lite knasig innifrån då, utan använd heldre olja.
Bred ut smördegen. Låt den gärna sitta kvar på papperet eftersom den lätt "kladdar fast" i t.ex. en skärbräda eller arbetsbänk...
Gör 4 st rutor av den, och sedan pytsar du ut skaven (Låt den gärna svalna lite, annars kan det bli hål i botten på knyttena). Lägg sedan dit en bit Champinion, och en klick Philadelphia.
Vik sedan ihop knyttena, och placera dem i en ungsform (Smord med OLJA inte margarin/smör).
Repetera med nästa smördegsplatta. Värt att göra är att dela upp skaven i 2 delar i stekpannan, så du inte överfyller eller underfyller de första 4.

När du har alla 8 knyttena i ungsformen, vispa upp ett ägg (Inte så det skummar, bara så gulan och vitan blandas ihop). Pensla över knyttena, detta för att de ska få så där fin färg, och få ett lite smarrigt knaprigt "skal" på ovansidan :)

Nu börjar det närma sid, he bara stoppa in härligheterna i ugnen, och låt dem sitta där i ca 20 minuter.
Serveringsförslag:
Jag har valt att inte ha något extra tillbehör t.ex. potatis, eftersom smördegen kompletterar köttet bra som det är!
Jag valde också att använda Ruccola sallad, då den starka smaken är kanon med det lite söta i Cumberlandsåsen!
Till denna rätt valde vi att dricka cola, funkade helt ok med lite socker-bubbel faktisk.
Är det vin ni ska ha till, så kan jag rekomendera ett rött vin, gärna ett torrare strävare vin eftersom maten är ganska söt.. väljer ni för sött och fruktigt, kan det lätt bli förr sött...

Summering:
Pris; Inte alls dyrt, ca 120kr för 8 knytten / 4 portioner.. altså ca 30kr/portion.
Svårighetsgrad; Inte svårt alls! Var bara noga när du lyfter över knyttena, att du ger dem "stöd" underifrån så de inte går sönder... jag glömde detta på den första jag lyfte över, men den klarade sig ändå... men risken finns att det blir chips-påse-effekt :)
Smak; Riktigt gott, både jag och min väninna gillade det, och det är förvånansvärt mättande... Kan med fördel värmas på igen och användas som lunch dagen efter. Skall dock inte frysas in... smaken blir så pass sämre då.
Lagades i förrgårkväll, men har legat sjuk så jag blogg-strejkade :)
Knyttena jag lagat var absolut inte svåra, men riktigt kul att laga och lätt att variera själv också..
Tar väll ca 30 min att tillaga, och kan med fördel göras i större satser så att det räcker till matlådor!
Receptet är för 8 st knytten, ungefär 4 portioner.

Ingridienser;
Smördeg (INTE MÖRDEG, STOR SKILLNAD). Jag köpte 2 st rullar, ca 4 knytten per rulle.
Skav, ca 250g. Jag valde lamm, men du kan självklart byta mot annan skav.
Philadelphia ost. Jag körde med gräslök, men nautral eller med annan smak finns att byta mot.
Champinioner - Använde bara en stor.
Ägg 1st
Ruccola sallad
Cumberland sås (Fuskade och köpte färdig, då den är lite dryg att laga själv hehe).
Tillaga:
Börja med spisen, 200grader varm.
Bryn upp skaven. Du behöver inte steka den färdig, utan det räcker att den inte är rå längre, utan har fått lite färg. Stek gärna INTE skaven i margarin eftersom smördegen blir lite knasig innifrån då, utan använd heldre olja.
Bred ut smördegen. Låt den gärna sitta kvar på papperet eftersom den lätt "kladdar fast" i t.ex. en skärbräda eller arbetsbänk...
Gör 4 st rutor av den, och sedan pytsar du ut skaven (Låt den gärna svalna lite, annars kan det bli hål i botten på knyttena). Lägg sedan dit en bit Champinion, och en klick Philadelphia.
Vik sedan ihop knyttena, och placera dem i en ungsform (Smord med OLJA inte margarin/smör).
Repetera med nästa smördegsplatta. Värt att göra är att dela upp skaven i 2 delar i stekpannan, så du inte överfyller eller underfyller de första 4.

När du har alla 8 knyttena i ungsformen, vispa upp ett ägg (Inte så det skummar, bara så gulan och vitan blandas ihop). Pensla över knyttena, detta för att de ska få så där fin färg, och få ett lite smarrigt knaprigt "skal" på ovansidan :)

Nu börjar det närma sid, he bara stoppa in härligheterna i ugnen, och låt dem sitta där i ca 20 minuter.
Serveringsförslag:
Jag har valt att inte ha något extra tillbehör t.ex. potatis, eftersom smördegen kompletterar köttet bra som det är!
Jag valde också att använda Ruccola sallad, då den starka smaken är kanon med det lite söta i Cumberlandsåsen!
Till denna rätt valde vi att dricka cola, funkade helt ok med lite socker-bubbel faktisk.
Är det vin ni ska ha till, så kan jag rekomendera ett rött vin, gärna ett torrare strävare vin eftersom maten är ganska söt.. väljer ni för sött och fruktigt, kan det lätt bli förr sött...

Summering:
Pris; Inte alls dyrt, ca 120kr för 8 knytten / 4 portioner.. altså ca 30kr/portion.
Svårighetsgrad; Inte svårt alls! Var bara noga när du lyfter över knyttena, att du ger dem "stöd" underifrån så de inte går sönder... jag glömde detta på den första jag lyfte över, men den klarade sig ändå... men risken finns att det blir chips-påse-effekt :)
Smak; Riktigt gott, både jag och min väninna gillade det, och det är förvånansvärt mättande... Kan med fördel värmas på igen och användas som lunch dagen efter. Skall dock inte frysas in... smaken blir så pass sämre då.
Johns Förförarlax!
2011-01-11 11:27:24 / Dyrare
Dags för det första receptet på min nya matblogg :)
Har tyvärr ingen bild, jag var hos en väninna och lagade mat, och glömde kameran...
Kommer komplettera med bild nästa gång jag lagar den här härligheten :)
Laxen är inte alls svår att laga, tar ca 20 min (+ 5-10 min förberedelser), men den är lite smådyr...
Inget jag kan rekomenderna man lagar varje dag om man inte har läkarlön hehe, men för t.ex. en romantisk middag, hemmadejt, eller liknande så är den kanon!
Receptet är för 4 portioner, men he bara halvera om det behövs.
Laxen;
1 st Lax-sida, ca 1kilo. Alternativt 4 st filé bitar, men jag tycker det är roligare när det är en stor klump :D
Örter. jag brukar använda de där frysta örterna, Provencaliska örter tror jag de heter... en liten förpackning räcker mer än väl. Vill du experimentera rekomenderar jag örter som inte är så starka i smaken, ganska neutrala... dock kan örter med citruskaraktär vara gott, även om de är starkare.. t.ex. citronmeliss.
En skiva vitt bröd. Rost-fralla, gröp ur en chiabatta, eller vad som helst... vitt bröd iaf :)
Vitt vin. Ett torrt vitt vin, gärna ganska sött... Räcker med en miniflaska.
Parmesan-ost. Jag brukar fuska och köpa färdigriven om jag inte ids stå och riva själv, men det behövs ca 1-1.5dl parmesan ost... gör inte SÅ mycket om det diffar lite.
Såsen;
1 liten flasha TORR Sherry, 33cl. Viktigt att den är torr!
1 tärning Grönsaksbuljong
1 förpackning dill, ca 1dl... gör inget om det blir lite mer om du t.ex. köper färskt.
3 dl Creme Fraise (hur det nu stavas hehe), OBS... köp inte någon low-fat tjosan, köp orginal... Denna såsen är värd det!
Potatis;
Valfritt... Optimalt är om du ids ställa dig och göra "äkta" pressad potatis med mandelpären, men kör du en tidssparare så brukar jag älska att steka lite potatiskroketter,,, gärna vitlök! Mums!
Börja med spisen, 225 grader.
Ta fram en ungsform som rymmer laxen, slå i lite olivolja och lägg i laxbiten/filéerna.
Smula ner brödet i en skål/djuptalrik.
Häll över Örterna över brödet (Inte dillen altså). Köper du färst, ska de vara välhackade!
Blanda ihop bröd, örter och parmesanosten... slå i en "dutt" vin, så det blir som en massa.. det behöver bara vara lite vin, det ska inte vara trolldeg ;)
Häll över 1-2dl vin över laxen, den kommer altså att "simma" i vin när den är i ugnen..
Täck över laxen med bröd/ört/parmesan-massan jämt och fint.
In i ugnen i ca 20 min... tills den är klar, du kan ju alltid peta lite på den och känna efter :)
Såsen!
Detta är det som gör min lax så speciell ;)
Börja med att koka upp sherryn tilsammans med buljongtärningen... koka tills du har ungefär hälften kvar... altså 50% ska dunsta bort. Detta gör man för att det inte ska bli en så stark alkoholmsmak, och att såsen inte ska bli för tunn.
När den är redo, häller du i Creme Fraise och dill, rör runt så det blir fördelat och sen låt den sjuda ett tag... jag brukar börja med såsen när det är ca 12-13 min kvar på laxen..
Jag brukar också smaka av såsen och om det behövs kryddning, så är Salt och Vitpeppar mina favoriten för att lyfta fram sherrysmaken...
OBS. Denna sås tycker jag är lite svår att få rätt konsistens på, det brukar hjälpa mig att svära lite åt den, och hota med diverse kok stryk.... OBS! Försök INTE att göra den tjockare med mjöl, jag har testat och det blev skräp ;) Så om den inte tjockar helt, gör inget.. smaken är densamma, och he ba dra en lögn och säga att den ska vara lite rinnig ;)
Potatisen.
Tja, är är det ju valftitt, så laga den som du vill, det är ändå bara ett kompliment. Jag tänker inte sitta och beskriva hur man t.ex. tillagar kroketter :)
Serveringsförslag;
Lax, Potatis och en enkel sallad. Jag brukar t.ex. ha endast några blad Ruccola sallad... Har känt att det blir för mycket smaker om man börjar blanda in tomater, gurka, andra sallader m.m. Välj EN salladstyp och kör den rakt ut.
Dryck då? Well, vitt vin passar jättebra till denna rätt, och jag brukar köpa en stor flaska till matalgningen, så kan man dricka upp resten när man käkar :)
Alternativt någon måltidsdryck som är lite besk, tranbärsdryck eller liknande.
Söta läskedrycker sabbar smaken av Sherryn i såsen!
OBS.... Såsen ja... MATA på med mycket sås, snåla inte med den :D
Summering;
Pris; ca 70-100kr per portion så den är lite dyr... mycket tack vare sherry, vin och lax. Fiskar du själv, hjälper det ;)
Svårighetsgrad; 4/10. Ganska enkelt att laga, mycket som sköter sig själv.. såsen kan vara lite knepig att få rätt, men efter ett par försök sitter den som en smäck!
Smak; MUMS! Min favoriträtt såklart, eftersom det är den första jag tipsar om :)
Har tyvärr ingen bild, jag var hos en väninna och lagade mat, och glömde kameran...
Kommer komplettera med bild nästa gång jag lagar den här härligheten :)
Laxen är inte alls svår att laga, tar ca 20 min (+ 5-10 min förberedelser), men den är lite smådyr...
Inget jag kan rekomenderna man lagar varje dag om man inte har läkarlön hehe, men för t.ex. en romantisk middag, hemmadejt, eller liknande så är den kanon!
Receptet är för 4 portioner, men he bara halvera om det behövs.
Laxen;
1 st Lax-sida, ca 1kilo. Alternativt 4 st filé bitar, men jag tycker det är roligare när det är en stor klump :D
Örter. jag brukar använda de där frysta örterna, Provencaliska örter tror jag de heter... en liten förpackning räcker mer än väl. Vill du experimentera rekomenderar jag örter som inte är så starka i smaken, ganska neutrala... dock kan örter med citruskaraktär vara gott, även om de är starkare.. t.ex. citronmeliss.
En skiva vitt bröd. Rost-fralla, gröp ur en chiabatta, eller vad som helst... vitt bröd iaf :)
Vitt vin. Ett torrt vitt vin, gärna ganska sött... Räcker med en miniflaska.
Parmesan-ost. Jag brukar fuska och köpa färdigriven om jag inte ids stå och riva själv, men det behövs ca 1-1.5dl parmesan ost... gör inte SÅ mycket om det diffar lite.
Såsen;
1 liten flasha TORR Sherry, 33cl. Viktigt att den är torr!
1 tärning Grönsaksbuljong
1 förpackning dill, ca 1dl... gör inget om det blir lite mer om du t.ex. köper färskt.
3 dl Creme Fraise (hur det nu stavas hehe), OBS... köp inte någon low-fat tjosan, köp orginal... Denna såsen är värd det!
Potatis;
Valfritt... Optimalt är om du ids ställa dig och göra "äkta" pressad potatis med mandelpären, men kör du en tidssparare så brukar jag älska att steka lite potatiskroketter,,, gärna vitlök! Mums!
Tillaga;
Börja med spisen, 225 grader.
Ta fram en ungsform som rymmer laxen, slå i lite olivolja och lägg i laxbiten/filéerna.
Smula ner brödet i en skål/djuptalrik.
Häll över Örterna över brödet (Inte dillen altså). Köper du färst, ska de vara välhackade!
Blanda ihop bröd, örter och parmesanosten... slå i en "dutt" vin, så det blir som en massa.. det behöver bara vara lite vin, det ska inte vara trolldeg ;)
Häll över 1-2dl vin över laxen, den kommer altså att "simma" i vin när den är i ugnen..
Täck över laxen med bröd/ört/parmesan-massan jämt och fint.
In i ugnen i ca 20 min... tills den är klar, du kan ju alltid peta lite på den och känna efter :)
Såsen!
Detta är det som gör min lax så speciell ;)
Börja med att koka upp sherryn tilsammans med buljongtärningen... koka tills du har ungefär hälften kvar... altså 50% ska dunsta bort. Detta gör man för att det inte ska bli en så stark alkoholmsmak, och att såsen inte ska bli för tunn.
När den är redo, häller du i Creme Fraise och dill, rör runt så det blir fördelat och sen låt den sjuda ett tag... jag brukar börja med såsen när det är ca 12-13 min kvar på laxen..
Jag brukar också smaka av såsen och om det behövs kryddning, så är Salt och Vitpeppar mina favoriten för att lyfta fram sherrysmaken...
OBS. Denna sås tycker jag är lite svår att få rätt konsistens på, det brukar hjälpa mig att svära lite åt den, och hota med diverse kok stryk.... OBS! Försök INTE att göra den tjockare med mjöl, jag har testat och det blev skräp ;) Så om den inte tjockar helt, gör inget.. smaken är densamma, och he ba dra en lögn och säga att den ska vara lite rinnig ;)
Potatisen.
Tja, är är det ju valftitt, så laga den som du vill, det är ändå bara ett kompliment. Jag tänker inte sitta och beskriva hur man t.ex. tillagar kroketter :)
Serveringsförslag;
Lax, Potatis och en enkel sallad. Jag brukar t.ex. ha endast några blad Ruccola sallad... Har känt att det blir för mycket smaker om man börjar blanda in tomater, gurka, andra sallader m.m. Välj EN salladstyp och kör den rakt ut.
Dryck då? Well, vitt vin passar jättebra till denna rätt, och jag brukar köpa en stor flaska till matalgningen, så kan man dricka upp resten när man käkar :)
Alternativt någon måltidsdryck som är lite besk, tranbärsdryck eller liknande.
Söta läskedrycker sabbar smaken av Sherryn i såsen!
OBS.... Såsen ja... MATA på med mycket sås, snåla inte med den :D
Summering;
Pris; ca 70-100kr per portion så den är lite dyr... mycket tack vare sherry, vin och lax. Fiskar du själv, hjälper det ;)
Svårighetsgrad; 4/10. Ganska enkelt att laga, mycket som sköter sig själv.. såsen kan vara lite knepig att få rätt, men efter ett par försök sitter den som en smäck!
Smak; MUMS! Min favoriträtt såklart, eftersom det är den första jag tipsar om :)