Dagens Tips; Shiitake Svamp!
Tjena Människor!
Idag har jag inget recept att bjuda på, kanske senare ikväll...
Tänkte dock skriva lite om en av mina favorit ingridienser, nämligen Shiitake svamp!

Denna svamp kommer från Asien, och är den som är mest odlad i hela världen.
Den är dock relativt "ny" i det svenska köket eftersom vi har turen att ha en massa egen god svamp.
Dock så har jag börjar mer och mer att experiementera med Shiitake svamp, och insett att det är en helt fantastisk matsvamp, som kan höja nästan alla rätter!
Jag har lagat t.ex. Shiitakefyllt kycklingfilé, rotfruktsgratäng med Shiitake svamp, vanlig omelett med shiitake m.m. Har t.o.m. varit så vågad att jag använt mycket finhackad shiitake till att höja en marinad till kött :D
Smaken i sig är ganska stark, jag tycker det är en blandning mellan trattkantareller och Karl Johan svamp.
Svampen lämnar nästan ingen eftersmak, så den går med fördel att använda med många andra smaker utan att man behöver oroa sig att den tar över för mycket.
När jag tillagar svampen så brukar jag alltid ta bort skaftet. Vissa tycker att det är galet, men jag tycker att den kan vara lite besk och ta bort smak från hatten som är mildare, men det är en smaksak.
Jag brukar också nästan ALLTID smörsteka Shiitake svamp innan jag kombinerar den med annan mat.
Jag tycker att det lyfter fram smaken väldigt mycket.
Har testat steka den lätt i Olja, men den blev så simmig och "tråkig" i konsistencen att jag inte kan rekomendera det.
Har även testat att lätt sjuda upp svampen i kokos-mjölk, och sedan använt den i andra recept, och det blev också riktigt lyckat! Då är det dock bra om man hackar/skär den i mindre bitar, så att det exponerade köttet får i sig mycket smak av kokosmjölken. Steker du svampen så trycks smör-smaken in ändå :)
Slutsats;
Är du ute efter något som kan piffa upp ett gammalt recept, göra pytt i pannan mindre tråkig, eller ska du bjuda någon speciell på middag och vill kunna säga något fränt som "Jag har också använt en klassisk japansk ingridiens, shiitake svamp" så kör hårt! Den är lätt att hantera, mycket god, och faktiskt rätt billig!
Ett sista tips.
När du ska köpa svampen så ska du kika lite på VILKA du stoppar i påsen.
Shiitake smakar nämligen olika beroende på hur "mogna" de är.
Titta under svampen, och så ser du om hatten är krusad innåt, ungefär som ett paraply som fäller in sig.
Är det så, så är svampen lite för mogen, och den tar då åt sig andra smaker sämre. Detta kan resultera i lite simmig torr svamp, med lite extra beska. Dock till soppor, eller om du ska torka den, så är dessa bäst!
Men inte för att steka!

Ser den däremot plattare ut underifrån, är den inte lika mogen.
Denna svamp ger en lite syrligare mustigare smak, och är perfekt för att steka, då den suger åt sig smaker som en... svamp? :)

Idag har jag inget recept att bjuda på, kanske senare ikväll...
Tänkte dock skriva lite om en av mina favorit ingridienser, nämligen Shiitake svamp!

Denna svamp kommer från Asien, och är den som är mest odlad i hela världen.
Den är dock relativt "ny" i det svenska köket eftersom vi har turen att ha en massa egen god svamp.
Dock så har jag börjar mer och mer att experiementera med Shiitake svamp, och insett att det är en helt fantastisk matsvamp, som kan höja nästan alla rätter!
Jag har lagat t.ex. Shiitakefyllt kycklingfilé, rotfruktsgratäng med Shiitake svamp, vanlig omelett med shiitake m.m. Har t.o.m. varit så vågad att jag använt mycket finhackad shiitake till att höja en marinad till kött :D
Smaken i sig är ganska stark, jag tycker det är en blandning mellan trattkantareller och Karl Johan svamp.
Svampen lämnar nästan ingen eftersmak, så den går med fördel att använda med många andra smaker utan att man behöver oroa sig att den tar över för mycket.
När jag tillagar svampen så brukar jag alltid ta bort skaftet. Vissa tycker att det är galet, men jag tycker att den kan vara lite besk och ta bort smak från hatten som är mildare, men det är en smaksak.
Jag brukar också nästan ALLTID smörsteka Shiitake svamp innan jag kombinerar den med annan mat.
Jag tycker att det lyfter fram smaken väldigt mycket.
Har testat steka den lätt i Olja, men den blev så simmig och "tråkig" i konsistencen att jag inte kan rekomendera det.
Har även testat att lätt sjuda upp svampen i kokos-mjölk, och sedan använt den i andra recept, och det blev också riktigt lyckat! Då är det dock bra om man hackar/skär den i mindre bitar, så att det exponerade köttet får i sig mycket smak av kokosmjölken. Steker du svampen så trycks smör-smaken in ändå :)
Slutsats;
Är du ute efter något som kan piffa upp ett gammalt recept, göra pytt i pannan mindre tråkig, eller ska du bjuda någon speciell på middag och vill kunna säga något fränt som "Jag har också använt en klassisk japansk ingridiens, shiitake svamp" så kör hårt! Den är lätt att hantera, mycket god, och faktiskt rätt billig!
Ett sista tips.
När du ska köpa svampen så ska du kika lite på VILKA du stoppar i påsen.
Shiitake smakar nämligen olika beroende på hur "mogna" de är.
Titta under svampen, och så ser du om hatten är krusad innåt, ungefär som ett paraply som fäller in sig.
Är det så, så är svampen lite för mogen, och den tar då åt sig andra smaker sämre. Detta kan resultera i lite simmig torr svamp, med lite extra beska. Dock till soppor, eller om du ska torka den, så är dessa bäst!
Men inte för att steka!

Ser den däremot plattare ut underifrån, är den inte lika mogen.
Denna svamp ger en lite syrligare mustigare smak, och är perfekt för att steka, då den suger åt sig smaker som en... svamp? :)

Kommentarer
Postat av: tanja
HEJ KAN DU BERÄTTA vAR NÅNSTANS HITTAR MAN DE ATT KÖPA?
Postat av: My
Kul att du bloggar! Fortsätt så :)
Trackback