Smördegsknytten med lammskav
Lagades i förrgårkväll, men har legat sjuk så jag blogg-strejkade :)
Knyttena jag lagat var absolut inte svåra, men riktigt kul att laga och lätt att variera själv också..
Tar väll ca 30 min att tillaga, och kan med fördel göras i större satser så att det räcker till matlådor!
Receptet är för 8 st knytten, ungefär 4 portioner.

Ingridienser;
Smördeg (INTE MÖRDEG, STOR SKILLNAD). Jag köpte 2 st rullar, ca 4 knytten per rulle.
Skav, ca 250g. Jag valde lamm, men du kan självklart byta mot annan skav.
Philadelphia ost. Jag körde med gräslök, men nautral eller med annan smak finns att byta mot.
Champinioner - Använde bara en stor.
Ägg 1st
Ruccola sallad
Cumberland sås (Fuskade och köpte färdig, då den är lite dryg att laga själv hehe).
Tillaga:
Börja med spisen, 200grader varm.
Bryn upp skaven. Du behöver inte steka den färdig, utan det räcker att den inte är rå längre, utan har fått lite färg. Stek gärna INTE skaven i margarin eftersom smördegen blir lite knasig innifrån då, utan använd heldre olja.
Bred ut smördegen. Låt den gärna sitta kvar på papperet eftersom den lätt "kladdar fast" i t.ex. en skärbräda eller arbetsbänk...
Gör 4 st rutor av den, och sedan pytsar du ut skaven (Låt den gärna svalna lite, annars kan det bli hål i botten på knyttena). Lägg sedan dit en bit Champinion, och en klick Philadelphia.
Vik sedan ihop knyttena, och placera dem i en ungsform (Smord med OLJA inte margarin/smör).
Repetera med nästa smördegsplatta. Värt att göra är att dela upp skaven i 2 delar i stekpannan, så du inte överfyller eller underfyller de första 4.

När du har alla 8 knyttena i ungsformen, vispa upp ett ägg (Inte så det skummar, bara så gulan och vitan blandas ihop). Pensla över knyttena, detta för att de ska få så där fin färg, och få ett lite smarrigt knaprigt "skal" på ovansidan :)

Nu börjar det närma sid, he bara stoppa in härligheterna i ugnen, och låt dem sitta där i ca 20 minuter.
Serveringsförslag:
Jag har valt att inte ha något extra tillbehör t.ex. potatis, eftersom smördegen kompletterar köttet bra som det är!
Jag valde också att använda Ruccola sallad, då den starka smaken är kanon med det lite söta i Cumberlandsåsen!
Till denna rätt valde vi att dricka cola, funkade helt ok med lite socker-bubbel faktisk.
Är det vin ni ska ha till, så kan jag rekomendera ett rött vin, gärna ett torrare strävare vin eftersom maten är ganska söt.. väljer ni för sött och fruktigt, kan det lätt bli förr sött...

Summering:
Pris; Inte alls dyrt, ca 120kr för 8 knytten / 4 portioner.. altså ca 30kr/portion.
Svårighetsgrad; Inte svårt alls! Var bara noga när du lyfter över knyttena, att du ger dem "stöd" underifrån så de inte går sönder... jag glömde detta på den första jag lyfte över, men den klarade sig ändå... men risken finns att det blir chips-påse-effekt :)
Smak; Riktigt gott, både jag och min väninna gillade det, och det är förvånansvärt mättande... Kan med fördel värmas på igen och användas som lunch dagen efter. Skall dock inte frysas in... smaken blir så pass sämre då.
Väldigt kul och inspirerande läsning. Jag tycker dock du borde tänka att hålla texten mer konsis och samlad, lämna rum för egna kommentarer och tankar till kanske början eller slutet av receptet.
Kan ju uttöka serverings tipsen lite mer också, då många är dåliga på att para ihop mat och dryck kanske även lägga till öler som passar bra? :)
Bara lite tankar :)
Tackar Niclas för berömmet och kritiken, behövs när bloggen är så pass färsk som den är :D
Min stil när jag skriver är väldigt mycket att det hoppar in lite olika saker här och var, och jag vet själv att det kan bli lite rörigt.. hehe.. får tänka på det lite mer.
När det gället serveringstipsen är det absolut något jag tar till mig... lite mer variationer där kommer bli bra..
Bra tankar!
/John
Inte alls menat som kritik, bara lite generell feedback :)
Ett tips som jag tror du gör bra i att etaböera tidig är en tydlig formatmall för dina recept, du har ju redan börjat med det men kanske lägga ner tid på att färdigställa den innan du fyller på med mer recept. :)
Underlättar både för dig som skriver och för läsaren. :)
Jo formatet är något jag funderar på också, vill ju ha någon form av struktur, framförallt när det gäller ingridienser m.m.
Har dock inte hunnit vara hemma vid mig egen dator än, utan skrivit från jobbet och då har jag svårt att fokusera på sådant :D Men det kommer en mall som kommer brukar, ganska lika som jag har det nu.
Det lät verkligen inte dumt. Det ska jag prova :)
Tar åt mig den suveräna idén till din blogg ;)
Här har du lite feedback av mitt första intryck, förstår dock att du inte hunnit fixa så mkt ännu.
+
Kategorier efter pris. Du borde dock utöka till
typer av mat kategori oxå. Typ "kött, fisk, fågel, vego etc. så blir det lättare att söka bland inläggen när du fyllt på.
Jättebra att du lagt upp befor - in progress - after bilder! Då förstår man lättare hur du menar.
-
Lite större text i allmänhet.
Tydligare "nylagat" text och gärna en bild så man förstår att det är en matblogg.
Övrigt:
Tänk på att inte skriva för mycket text per inlägg, då får man automatiskt en negativ känsla av att det är ett avancerat recept. Håll det kort och konsivt.
Kepp up the good work! Kram M.
Grym design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Riktigt snyggt i alla fall!